Великий піст — найсуворіший та найдовший піст у році, котрий був встановлений церквою в пам’ять по Ісуса Христа, який сорок днів провів у пустелі, утримуючись від їжі. А також на честь останнього тижня його життя, котрий припадає на останній тиждень посту та зветься Страсною седмицею.

Цей Великий піст ділиться на декілька частин:

Перші сорок днів звуться Чотиридесятниця. Субота перед Вербною Неділею зветься Лазарева субота. Вербна неділя — вхід Господа у Єрусалим та останній Страсний Тиждень, котрий триває 6 днів до свята Великодня.

Головна мета цього посту, очищення людською душі, шляхом очищення організму, обмежень у насолодах та втіхах земного життя та позбавлення від всього негативного.

Великий піст 2018:

У цьому році піст триватиме з 19 лютого по 7 квітня включно. А Великдень очікується ранній — 8 квітня. Тож тим, хто збирається постити, слід починати вже зараз.

Обмеження під час посту:

В першу чергу, заборонені гучні розмови, лайливі слова та різноманітні конфлікти і сварки. Не можна тримати зло на людей, ображатись, злитись і бажати комусь поганого. Не можна заздрити та брехати. Потрібно допомагати людям, якщо вас про це попросять — старатись докласти зусиль і допомогти. Адже перш за все піст — це очищення духовне.

Варто також обмежитись у святкуваннях та вечірках і забути, хоча б на цей період, про свої шкідливі звички, такі як паління, алкоголь чи переїдання. Потрібно більше часу приділяти своєму внутрішньому стану та роздумами над тим, чи правильно ви живете і як можете зробити себе кращим. І вже потім, разом з цим. Дотримуватись заборон у харчуванні.

Протягом усього Великого посту не можна їсти м’яса та усіх продуктів тваринного походження, таких як молоко, яйця та інше. Не можна також їсти риби і морепродуктів. Під обмеження потрапляють і солодощі, випічка та різноманітний фаст-фуд.

Що можна і треба їсти у великий піст:

Попри суворі обмеження щодо страв тваринного походження, смажених на олії та пряних страв, раціон повинен бути поживним аби ви очистили свій організм, а не нашкодили йому.

Візьміть за основу свого харчування у цей час овочі та фрукти, але не смажте нічого, а їжте їх сирими, запеченими або зготованими на пару — це допоможе зберегти в стравах корисні речовини і зробити їх більш поживними для організму. Включіть у раціон моркву, буряк, капусту, картоплю, кукурудзу, горошок, а з фруктів — яблука, цитрусові та гранат. Готуйте страви без прянощів, мінімізуйте використання солі.

Також у час посту корисно готувати каші, але без масла та олії, а звичайні, на воді. Аби зробити їх смак більш насиченим, додавайте у них моркву, гриби, цибулю, зелень і горіхи.

Відсутність м’яса аж ніяк не нашкодить вашому організму. А білок. Який ви зазвичай з нього отримували, можна замінити рослинним. Він міститься у баклажанах, арахісі та всіх бобових. Це не тільки горох чи квасоля, але й сочевиця, нут, тощо.

Навіть якщо ви будете дотримуватись правильного списку продуктів — все рівно не можна переїдати.

І не слід забувати, для тих хто поститься – цей період має бути не просто обмеженням у їжі та очищення організму, а також часом для очищення душі.

підготувала Вікторія Демидюк

Фото заголовку
За матеріалами