Нове житло в Тульчині в іпотеку під 3%

Нове житло в Тульчині в іпотеку під 3%

Більше

    В Уганді ввели податок на користування соцмережами

    Парламент Уганди прийняв закон що накладає податок на користування Facebook, WhatsApp, Viber і Twitter. Місцеві користувачі соцмереж повинні будуть щоденно сплачувати 200 шилінгів (близько 1, 4 грн) в казну країни.

    Парламент Уганди ухвалив рішення про введення податку на користування соціальними мережами.

    Офіційний привід — бажання збільшити надходження до бюджету. Та опозиція впевнена, що у такий спосіб влада хоче звести до мінімуму критику президента Йовері Мусевені, який керує країною з 1986 року.

    За користування Facebook, Twitter та WhatsApp користувачі платитимуть 5 центів на день, за рік ця сума складе 19$. Водночас ВВП на душу населення становить всього лише 615$ (дані за 2016 рік).

    За словами Кріса Обора, представника парламенту, закон почне діяти з липня, коли в країні розпочнеться новий фінансовий рік.

    Раніше повідомлялося, що кошти збиратимуть мобільні оператори. Щодня вони зніматимуть з рахунку користувача відповідну суму, якщо той заходив до соцмереж через мобільний інтернет.

    Поки оператори утримуються від коментарів щодо такої ініціативи. Не мовчать правозахисники.

    «Цей податок — новий інструмент придушення свободи слова та самоорганізації громадян із боку держави», — наголошує  Ніколас Опіє, адвокат із Кампали.

    Водночас президент Йовері Мусевені наполягає на змінах, бо, на його думку, через соціальні медіа поширюються плітки, повідомляє BBC.

    А Девід Бахаті, міністр фінансів, виправдовує таку норму тим, що податок необхідний, щоб допомогти Уганді погасити чимраз вищий державний борг.

    За даними Комісії зв’язку Уганди, 40% населення країни користується інтернетом. Водночас із 23,6 млн абонентів лише 17 млн є користувачами мобільного інтернету. Найпопулярнішими на чорному континенті є Facebook і WhatsApp.

    Станом на 2016 рік в Уганді проживало 41,5 млн осіб.

    < Тисни «Лайк», щоб читати нас у Фейсбуці