Нове житло в Тульчині в іпотеку під 3%

Нове житло в Тульчині в іпотеку під 3%

Більше

    За кермом з телефоном штрафуватимуть до 850 гривень

    Сучасне життя важко уявити без такого пристрою, як мобільний телефон. Однак, водіям категорично забороняється користуватися засобами зв’язку, тримаючи їх у руці (за винятком водіїв оперативних транспортних засобів під час виконання ними невідкладного службового завдання). Фахівці Регіонального центру роз’яснюють, які штрафи чекаю на порушників, що розмовляють по телефону за кермом.

    Уже давно доведено, що використання мобільного під час керування транспортним засобом призводить до неуважності, сприяє неправильному ввімкненню поворотних сигналів, заважає у маневруванні. У водіїв, які розмовляють по телефону під час руху спостерігається хаотичний тип керування, вони ігнорують дорожні пріоритети, неуважні до пішоходів і розмітки на дорозі. Використання мобільного телефону збільшує ризик аварії в чотири-шість разів.

    Поліція попереджує, що використовувати мобільний телефон можна лише у невідкладних випадках: для екстрених викликів і для допомоги іншим в аварійних або екстремальних ситуаціях. Якщо ж вкрай необхідно відповісти на дзвінок, перебуваючи за кермом, то спочатку слід зупинитися в безпечному місці.

    Про те, чи можна розмовляти по телефону за кермом, значиться в Постанові КМУ від 10 жовтня 2001 року № 1306 «Про правила дорожнього руху». У пунктів 2.9 говориться про те, що водієві транспортного засобу категорично заборонено використовувати засоби зв’язку, тримаючи їх у руці. Це не стосується лише тих, хто водить оперативні транспортні засоби і перебуває при виконанні важливого службового завдання.

    Українським законодавством передбачена адміністративна відповідальність за розмову по телефону за кермом. Так, статтею 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачений штраф у розмірі 425 до 510 грн. Якщо ж доведений факт виникнення аварійної ситуації через розмови водія під час кермування транспортним засобом, то розмір штрафу складає від 680 до 850 грн.. Також, водія можуть взагалі позбавити водійських прав на термін від шести місяців до року.

    З метою уникнення порушення правил дорожнього руху, фахівці радять користуватися гарнітурою «hands free» (в перекладі – «вільні руки»).

    Нагадаємо, що Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області працює за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82.

    Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).