Нове житло в Тульчині в іпотеку під 3%

Нове житло в Тульчині в іпотеку під 3%

Більше

    Під час брифінгу в Києві Міністр культури повідомив, що фестивалю «Леонтович Артквартал» у Тульчині бути

    29 березня під час брифінгу в ІА «УКРІНФОРМ» Міністр культури Євген Нищук представив проект «Малі міста – великі враження» та 8 проектів-переможців, які під час реалізації перетворяться у своєрідні культурні стартапи.

    Учасники:

    • Євген Нищук – міністр культури України;
    • Тамара Мазур – заступник міністра культури України;
    • Ірина Френкель – куратор проекту, директор Українського центру культурних досліджень;
    • Олександр Єпіфанов – начальник Управління охорони культурної спадщини Міністерства культури України;
    • голови міст – переможців конкурсного відбору для участі у проекті.

    Коротко. У рамках проекту вісім фіналістів, відібраних шляхом відкритого конкурсу, протягом літніх місяців 2018 року на основі історичних пам’яток створять культурні стартапи, які мають надати поштовх для подальшого культурно-економічного розвитку територій.

    «Цей проект став для нас значною подією, який в такому форматі відбувається в Україні вперше. Він покликаний показати значний культурний спадок невеликих міст та містечок нашої держави, а також залучити можливості децентралізації для перетворення малих містечок на самостійні центри з власним унікальним культурним ресурсом. В наш технологічний, постіндустріальний час економіки необхідно усвідомлювати наскільки актуальним стає створення потужної культурної складової та інвестувати в розвиток людського потенціалу. Причому йдеться про пошук та розробку «родзинки» кожного місця і міста, яка об’єднає громаду. Нам важливо створити ті події, які несуть добру емоцію, позитив та гуртують людей», – говорить Євген Нищук.

    Як повідомив Міністр культури, після оголошення конкурсу культурних проектів булоотримано 158 заявок. В результаті обговорення та відкритого захисту проектів, обрали 8 основних, які сьогодні будуть представлені. На проект «Малі міста – великі враження» виділено 4 млн.450 тисяч грн., на реалізацію три з них отримають по 640 тис.грн., а п’ять – близько 500 тис.грн. Сформовано повний графік подій, які будуть відбуватися в рамках проекту і перша з них розпочинає свою реалізації уже в квітні.

    «Нам також дуже важливо що цей проект відбувається в рамках проведення Року культурної спадщини як в Європі, так і в Україні. Сам проект покликаний показати значний культурний спадок невеликих міст та містечок нашої держави. Технічне завдання конкурсантів базувалось на особистостях і об’єктах, які мають власну історію важливу для культури України, але які, можливо, ще мало відкриті для світу та Європи. Для нас важливо, щоб вони надали імпульс для розвитку туристичної індустрії, розвивали традиції та культуру місцевості, стали поштовхом для розбудови інфраструктури, увійшли у щоденне життя мешканців та сформували своє власне обличчя для світу», – розповідає Євген Нищук.

    Він також представив коротку характеристику проектів – переможців конкурсу. Це:

    Фестиваль «Леонтович Арт квартал» в Тульчині – має на меті створити на батьківщині відомого композитора Миколи Леонтовича велику мистецьку майстерню, яка збиратиме митці зі всіх регіонів України. Тут будуть писати мурали, робитимуть просторові інсталяції «Мелодії пісні Щедрик»;

    Фестиваль 86 – Славутич – пропонує по-іншому сприймати саме місто і переосмислити Чорнобильську спадщину. Кінопрограма фестивалю формується з документального кіно на тему урбаністики, енергетики, екології. В основі – унікальна історія і ландшафт Славутича, його наближеність до Чорнобильської АЕС тісно переплетені з темами заходу;

    Фестиваль «Чайковський Fest» у місті Тростянець Сумської області – проведення Днів Петра Чайковського у місті, концертів класичної музики, показ українського періоду життя геніального композитора. Події проводяться просто неба – в гостинному дворі, який має унікальну акустичну чашу.

    Фестиваль «Дунайські гостини» у місті Вилкове – має цікавий формат проведення заходу, знайомить гостей з розмаїттям місцевої кухні, де переплелися традиції багатьох народів південно-східної Європи. Гасло фестивалю – «Мандруй зі смаком!». Участь в ньому візьмуть місцеві фермери, які спеціалізуються на вирощуванні полуниці, рису, винограду і, звісно, риби. Кожне господарство – у своїх костюмах, зі своїми символами. За планом, фестиваль допоможе включити в регіональні стратегії розвитку туризму гастрономічний компонент;

    Проект «Культурний хакатон» – має на меті створення конкурентоспроможного комплексного культурно- туристичного продукту на базі палацо-паркового комплексу «Садиба» та ландшафтного парку села Шарівка Харківської області. За планом, такий захід дозволить відкрити нові туристичні маршрути, культурно-освітні та рекреаційні локації;

    Проект Міжнародний Рєпінський пленер в Чугуєві – місто має велику сучасну картину галерею, аналогів якої немає навіть у Києві. Пленер має привабити живописців не тільки Слобожанщини, а й усього світу;

    Фестиваль молодих сучасних театрів у Гадячі – саме в цьому місті мати Лесі Українки, поетеса Олена Пчілка створила український дитячий театр, писала п’єси для дітей. Традицію розвитку дитячої театральної творчості відновлять цього року. Мультикультурнімайданчики на території місцевого парку та навколо нього, наповнені подіями та враженнями для шанувальників театрального мистецтва. Центр міста перетвориться на суцільний театральний майданчик.

    Проект «Культурний барбакан» у місті Острог – передбачає, серед іншого, порятунок від руйнування пам’ятки архітектури національного значення другої половини XV-початку XVI ст. – Татарської надбрамної вежі, де можна облаштувати глядацькі і виставкові майданчики на манер обхідних галерей. Одночасно «Культурний барбакан» слугуватиме і громадським простором для спілкування, що дозволить налагодити комунікацію між різними соціальними та культурними пластами громади. Зруйновані стіни вежі пропонується відновити візуально у спеціальній техніці, що дозволятиме бачити їх лише у вечірній час завдяки спеціального освітлення.

     

    Євген Нищук особливо наголосив, що наявність політичної волі і готовність влади змінити власне сприйняття території дуже важливо в рамках здійснення реформи децентралізації.

    «Я переконаний, що всі 158 проектів, які подавались на конкурсу, в той чи інший спосіб будуть реалізовані, оскільки є велике бажання втілити ці ідеї. Це також є певним сигналом для місцевого самоврядування, до їх розуміння необхідності інвестицій саме в культурну складову» – говорить він.

    «Ми довго думали, що зробити в контексті Року європейської спадщини та року культурної спадщини в Україні для того, аби не просто забезпечити популяризацію нашої спадщини, а й стимулювати розвиток наших регіонів, особливо в контексті проведення реформи децентралізації», – розповіла заступник Міністра культури Тамара Мазур.

    «Ми добре усвідомлюємо, що на сьогоднішній день основою для розвитку територіальних громад може бути культурна спадщина, у тому числі нематеріальна культурна спадщина, яка теж є в нашій країні досить багатою та може дивувати весь світ».

    Заступник міського голови міста Тульчин з питань діяльності виконавчих органів ради Алла Поваляєва, яка представляла проект переможець – Фестиваль «Леонтович Артквартал» в Тульчині, зазначила, що їх невелике місто має надзвичайно багату історію, пов’язану з ім’ям великого композитора, диригента і педагога Миколи Леонтовича. Вона також висловила сподівання, що участь у цьому проекті буде слугувати зростанню привабливості міста, як маленької духовної столиці Поділля.

    “У Тульчині відбудеться відкриття “Леонтович арт кварталу” (15 квітня – 8 червня) із встановленням просторової інсталяції “Мелодія Щедрик”. В цьому місті в свої останні роки творив композитор, тут він створив свою останню обробку “Щедрика”, відому в усьому світі. Є ідея зробити акцію Меридіан “Щедрик” – зі сходу на захід нашої країни, щоб об’єднати її за допомогою музики. Це є дуже важливим політичним завданням, тому що ми говоримо про створення єдиного культурного простору країни. Місто буде перетворено на суцільну картинну галерею. Це проект не одного дня і року. Це тільки початок, коли буде облаштований один квартал, але все місто має перетворитися в туристично привабливий об’єкт”, – сказала Френкель.