Нове житло в Тульчині в іпотеку під 3%

Нове житло в Тульчині в іпотеку під 3%

Більше

    Лариса Білозір: «Розвиток фермерства та кооперації має стати головним пріоритетом державної політики»

    Є сталий вислів, що Україна – це аграрна держава.  Але останніми роками державна підтримка аграріїв була, по суті, декларативною. Після скасування спецрежиму по ПДВ, питання необхідного обсягу державної підтримки неодноразово обговорювалося різними експертами. Порівняно з ЄС, де державна допомога аграрному сектору складає майже 50% усього європейського бюджету, рівень підтримки в Україні залишався на досить низькому рівні. А механізм розподілу державної підтримки був ще й до усього далекий від оптимальної моделі. Ситуація може змінитися уже цьогоріч.

    Нововведена Програма підтримки аграріїв, зокрема фермерських господарств, має замінити застарілу, місцями погано функціонуючу систему. Загальна сума підтримки складе 6,3 млрд. грн проти 5,5 млрд. грн минулого року.

    З метою популяризації Програми підтримки сільськогосподарського виробництва на селі, нещодавно у Тульчинському та ще 8 районах Вінниччини, за ініціативи депутата Вінницької обласної ради Лариси Білозір, було проведено виїзні семінари. З очільниками місцевого самоврядування району та агровиробниками зустрілися фахівці Департаменту агропромислового виробництва, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА, Агенції регіонального розвитку Вінницької області та Управління прогнозування розвитку АПК та виробництва продукції тваринництва, а також представники банківських структур.

    В ході зустрічі йшлося про різні види підтримки фермерських господарств державою. До слова, цією Програмою вже визначено поняття фермерського господарства, яке має граничні межі – до 500 га землі та до 15 млн. грн річного доходу. Малі та середні фермери, на думку уряду, потребують допомоги у розвитку своєї справи, якою сьогодні може бути обробіток землі, вирощування сільськогосподарських культур, молочні кооперативи тощо. В  Україні сьогодні налічується понад 33 тис. фермерських господарств.

    Нововведенням цьогоріч є значна допомога плодово-ягідному виробництву, задля розвитку якого держава здатна компенсувати 80% від затрат на придбання саджанців. Проте, таку допомогу, як і інші види компенсацій, уряд виділяє лише юридичним особам, тобто підприємцям. Звичайним домогосподарствам  наразі передбачені  дотації на утримання ВРХ та молодняка ВРХ.

    Депутат Вінницької обласної ради  Лариса Білозір за ініціативи якої і було проведено семінар у нашому районі, звернула увагу на тому, що всі прийняті державні документи мають на меті створити сприятливі умови для розвитку аграрного сектору, особливо фермерських господарств.

    «Розробляючи  законопроекти з питань сільського господарства,  є прагнення  дати нові можливості для розвитку села, адже сьогодні сільські бюджети в основному наповнюються за рахунок сплати земельних податків. Створення кооперативів – це не лише нові робочі місця, а певне переосмислення щодо якості роботи, від цього залежить якість продукції, а отже і її вартість на ринку. Об’єднуватись в кооперативи це ефективно і прибутково. Розвивати можливості аграрників  можна і треба ще й за рахунок підтримки садівництва», – наголосила Лариса Білозір.

    Допомога для утримання корів, здешевлення вартості кредитів для аграріїв до 1,5-3%, компенсація 25% вартості сільгосптехніки та 40% вартості такої ж техніки українського виробництва – це ті основні акценти, на яких базувалося обговорення. Для отримання гарнантованих державою виплат, власникам ВРХ потрібно звертатись до своєї сільської ради.

    Зокрема, цьогоріч передбачено:

    • компенсація 25% вартості придбання нової сільгосптехніки та обладнання українського виробництва;
    • компенсація частини тіла кредиту, залученого на будівництво тваринницьких комплексів, що формує ефективну ставку на рівні 3%, відшкодування вартості введених в експлуатацію тваринницьких комплексів, збудованих за власний кошт інвестора, а також здешевлення до 3% позик для проектів, що реалізуються в сфері аквакультури, вівчарства, козівництва тощо;
    • здешевлення утримання ВРХ молочного напрямку на агропідприємствах із розрахунку 1,5 тис. грн/голову/рік;
    • здешевлення утримання молодняку (до 1 року), що утримується в господарствах громадян із розрахунку 2,5 тис. грн/голову/рік;
    • здешевлення на 80% вартості посадкового матеріалу у садівництві та ягідництві;
    • малим та середнім фермерським господарствам передбачено відшкодування 100 % вартості закупленого українського насіння, 90% вартості дорадчих послуг. Також ця категорія сільгосптоваровиробників отримає доступ до дешевого кредитного ресурсу, а також користується додатковою преференцію при купівлі української сільгосптехніки — їм компенсується 40 % її вартості;
    • в рамках підтримки та розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів держава співфінансуватиме проекти, які реалізуються сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами в тваринництві, садівництві, будівництві овоче- та фруктосховищ, беручи на себе 70% витрат на придбання нового обладнання для них.

    Окремої теми стосувалося обговорення молочних кооперативів, на чому особливу увагу акцентувала Лариса Білозір: «Ми повинні прагнути до кращого і досконалішого! Варто усвідомити, що те молоко, яке виробляється в домогосподарствах  населення, в більшості своїй дещо нижчої якості, адже рівень бактеріального осемінення в домашньому продукті часто в рази вище ніж на фермах. Тому ми маємо створювати молочні кооперативи, членами яких будуть люди, що утримують по декілька корів. І держава готова компенсувати 70% вартості придбаного обладнання для таких об’єднань. Таким чином з’явиться можливість не тільки значно підвищити якість молока, а й його ціну, що так потрібно людям. Для прикладу, нині молоко з молочних ферм підприємства купують по більш ніж 10 грн за літр, тоді як в приватних осіб – до 5,8/л.»

    Як резюмувала обласна обраниця, всім нам варто працювати на результат, об’єднуватися і розвивати свої громади. Не варто сподіватися на швидку віддачу. Все це відбуватиметься роками, але робота має бути злагодженою та цілеспрямованою.