Щавель – продукт, з якого можна готувати як самі прості, так і складні страви. Намагайтеся максимально часто використовувати цей інгредієнт, тоді ви гарантовано отримаєте потрібні вітаміни і мікроелементи.
З щавлю готують гарячі перші страви, холодники, салати, закуски, гарніри, соуси і підливи, начинки для пирогів, омлетів, а також напої. Їм фарширують рибу і м’ясо. У корінцях молодого щавлю багато соку, тому їх можна використовувати для приготування свіжих овочевих соків.
Самий елементарний спосіб вживання – додавати свіжі листочки щавлю в овочеві салати заправляти оливковою олією. Найчастіше листя щавлю відварюють, смажать або використовують у свіжому вигляді.
- Щавель завжди рекомендується припускати, перед тим як варити з нього щі.
- Листя щавлю і корінці містять в собі великий відсоток води, тому краще їх гасити у власному соку, а не відварювати у воді.
- Щавель – ніжний продукт і швидко втрачає зовнішній вигляд і смак. Саме тому його не слід довго варити або тушкувати. Найчастіше достатньо 10-15 секунд потримати його в окропі або додати в самому кінці в тушащееся блюдо.
- Великі листочки щавлю для салату краще акуратно рвати руками, щоб вони зберегли соковитість.
- Готують страви з щавлю при низьких температурах, щоб не зникла притаманна йому кислинка.
- Додавайте у готові страви з щавлю кисломолочні продукти, це нейтралізує шкідливу щавлеву кислоту.
Інгредієнти:
- Щавель50 г
- Відварну картоплю100 г
- Скибочки бекону100 г
- Гриби у власному соку100 г
- Болгарський червоний перець1 шт.
- Сухарикиза смаком
- Кріпза смаком
- Сільза смаком
- Оливкова оліяза смаком
Спосіб приготування
Смужки бекону обсмажте на сухій сковороді до хрусткого стану, поломайте на середні шматочки. Порвіть щавель руками, наріжте картоплю, гриби, червоний перець, кріп. Заправте маслом і посоліть за смаком. Добре перемішайте і присипте сухарями.
Інгредієнти:
- Щавель 300 г
- Яблуко2 шт.
- Редис10 шт.
- Часник3 зубчики
- Зелена цибуля1 маленький пучок
- Сільза смаком
- Сметаназа смаком
Спосіб приготування
Наріжте тонкими смужками щавель, кружечками редис, дрібно цибулю, яблука натріть і подрібніть часник. Покладіть все в салатник, посоліть, заправте сметаною і перемішайте.
Інгредієнти:
- Щавель2 жменьки
- Яйця 4 шт.
- Вершковий сир150 г
- Пармезан50 г
- Вершкове масло20 г
- Оливкова олія2 ст. л.
- Сіль, перецьза смаком
Спосіб приготування
Яйця збийте до легкого збільшення в обсязі, посоліть і поперчіть. Щавель наріжте смужками і половину додайте в яєчну суміш. Оливкова і вершкове масло перемішайте і розігрійте на сковороді. Влийте суміш, додайте половину вершкового сиру і перемішайте. Як тільки омлет почне густіти, додайте залишився щавель, зверху залишився вершковий сир, тертий пармезан. Зніміть з вогню і поставте сковороду в духовку на 3 хвилини.
Інгредієнти:
- Щавель1 кг
- Жирні вершки400 мл
- Свіжі гриби500 г
- Ріпчасту цибулю3 шт.
- Борошно3 ст. л.
- Тертий сир3 ст. л.
- Вершкове масло2 ст. л.
- Сіль, перецьсмак
Спосіб приготування
В сковороді на вершковому маслі обсмажте гриби і нарізану кубиками цибулю близько 5 хвилин. Змішайте всі з борошном, сіллю і перцем. Тонкою цівкою влийте вершки і, постійно заважаючи, доведіть до закипання. Після закипання вийшов соус кип’ятіть ще близько 5 хвилин.
Інгредієнти:
- Щавель300 р.
- Готове листкове тісто1 уп.
- М’який козячий сир150 р.
- Яйце1 шт.
- Цукор1 ст. л.
Спосіб приготування
Наріжте щавель і перемішайте його з цукром і сиром. Розкачайте розморожене тісто і розрізати на дві частини. Одну частину покладіть на дно форми і викладіть на неї начинку. Зверху накрийте другою частиною тіста і защипайте краю. Змастіть пиріг яйцем і зробіть гострим ножем насічки у вигляді будь-якого орнаменту.
Інгредієнти:
- Щавель300 г
- Плавлений сир200 г
- Сметана3 ст. л.
- Варені яйця3 шт.
- Укроппучок
- Вершкове маслодля смаження
- Сіль, перецьсмак
Спосіб приготування
Дрібно нарубаєте зелень і змішати з плавленим сиром, додайте терті варені яйця, сіль і перець за смаком. Щавель наріжте і швидко потушкуйте на вершковому маслі. Додайте його в сирну масу, покладіть в неї сметану і добре перемішайте.
Інгредієнти:
- Щавель1 пучок
- Жирна сметана200 г
- Вершкове масло2 ст. л.
- Борошно1 ст. л.
- Ріпчасту цибулю1 шт.
- Сіль, перець за смаком
Спосіб приготування
Відваріть щавель в киплячій воді близько 20 секунд, остудіть, додайте цукор і сіль за смаком і подрібніть в блендері. Обсмажте подрібнену цибулю на вершковому олії, попередньо присипавши його борошном. Додайте готовий цибулю до щавелю, влийте сметану і доведіть соус до кипіння. Такий соус добре підходить як до м’яса, так і до риби.
Інгредієнти:
- Щавель1 кг
- Сметана250 г
- Цукор1 ст. л.
- Борошно2 ч. л.
- Сіль1 ч. л.
Спосіб приготування
Щавель припустіть і перетріть через сито (можна подрібнити в блендері). Борошно обсмажте і додайте в щавлеве пюре. Туди ж додайте сметану, посоліть, додайте цукор, перемішайте і прогрійте перед подачею.