Щавель – продукт, з якого можна готувати як самі прості, так і складні страви. Намагайтеся максимально часто використовувати цей інгредієнт, тоді ви гарантовано отримаєте потрібні вітаміни і мікроелементи.

З щавлю готують гарячі перші страви, холодники, салати, закуски, гарніри, соуси і підливи, начинки для пирогів, омлетів, а також напої. Їм фарширують рибу і м’ясо. У корінцях молодого щавлю багато соку, тому їх можна використовувати для приготування свіжих овочевих соків.

Самий елементарний спосіб вживання – додавати свіжі листочки щавлю в овочеві салати заправляти оливковою олією. Найчастіше листя щавлю відварюють, смажать або використовують у свіжому вигляді.

 
Кілька секретів приготування
 
  1. Щавель завжди рекомендується припускати, перед тим як варити з нього щі.
  2. Листя щавлю і корінці містять в собі великий відсоток води, тому краще їх гасити у власному соку, а не відварювати у воді.
  3. Щавель – ніжний продукт і швидко втрачає зовнішній вигляд і смак. Саме тому його не слід довго варити або тушкувати. Найчастіше достатньо 10-15 секунд потримати його в окропі або додати в самому кінці в тушащееся блюдо.
  4. Великі листочки щавлю для салату краще акуратно рвати руками, щоб вони зберегли соковитість.
  5. Готують страви з щавлю при низьких температурах, щоб не зникла притаманна йому кислинка.
  6. Додавайте у готові страви з щавлю кисломолочні продукти, це нейтралізує шкідливу щавлеву кислоту.
 
Ситний салат з щавлю


Інгредієнти:

  • Щавель50 г
  • Відварну картоплю100 г
  • Скибочки бекону100 г
  • Гриби у власному соку100 г
  • Болгарський червоний перець1 шт.
  • Сухарикиза смаком
  • Кріпза смаком
  • Сільза смаком
  • Оливкова оліяза смаком
 

Спосіб приготування

Смужки бекону обсмажте на сухій сковороді до хрусткого стану, поломайте на середні шматочки. Порвіть щавель руками, наріжте картоплю, гриби, червоний перець, кріп. Заправте маслом і посоліть за смаком. Добре перемішайте і присипте сухарями.

 
Салат з щавлю, редису і яблук


Інгредієнти: 

  • Щавель 300 г
  • Яблуко2 шт.
  • Редис10 шт.
  • Часник3 зубчики
  • Зелена цибуля1 маленький пучок
  • Сільза смаком
  • Сметаназа смаком
 

Спосіб приготування

Наріжте тонкими смужками щавель, кружечками редис, дрібно цибулю, яблука натріть і подрібніть часник. Покладіть все в салатник, посоліть, заправте сметаною і перемішайте.

 
Омлет з щавлем


Інгредієнти:

  • Щавель2 жменьки
  • Яйця 4 шт.
  • Вершковий сир150 г
  • Пармезан50 г
  • Вершкове масло20 г
  • Оливкова олія2 ст. л.
  • Сіль, перецьза смаком
 

Спосіб приготування

Яйця збийте до легкого збільшення в обсязі, посоліть і поперчіть. Щавель наріжте смужками і половину додайте в яєчну суміш. Оливкова і вершкове масло перемішайте і розігрійте на сковороді. Влийте суміш, додайте половину вершкового сиру і перемішайте. Як тільки омлет почне густіти, додайте залишився щавель, зверху залишився вершковий сир, тертий пармезан. Зніміть з вогню і поставте сковороду в духовку на 3 хвилини.

 
Запіканка з щавлю з грибами


Інгредієнти:

  • Щавель1 кг
  • Жирні вершки400 мл
  • Свіжі гриби500 г
  • Ріпчасту цибулю3 шт.
  • Борошно3 ст. л.
  • Тертий сир3 ст. л.
  • Вершкове масло2 ст. л.
  • Сіль, перецьсмак
 

Спосіб приготування

В сковороді на вершковому маслі обсмажте гриби і нарізану кубиками цибулю близько 5 хвилин. Змішайте всі з борошном, сіллю і перцем. Тонкою цівкою влийте вершки і, постійно заважаючи, доведіть до закипання. Після закипання вийшов соус кип’ятіть ще близько 5 хвилин.

Щавель наріжте тонкими смужками. Половину покладіть на дно форми і залийте половиною соусу. Зверху викладіть залишився щавель і залишився соус. Запікайте в розігрітій до 160 градусів духовці близько 30 хвилин.
 
Пиріг з щавлем та козячим сиром


Інгредієнти: 

  • Щавель300 р.
  • Готове листкове тісто1 уп.
  • М’який козячий сир150 р.
  • Яйце1 шт.
  • Цукор1 ст. л.
 

Спосіб приготування

Наріжте щавель і перемішайте його з цукром і сиром. Розкачайте розморожене тісто і розрізати на дві частини. Одну частину покладіть на дно форми і викладіть на неї начинку. Зверху накрийте другою частиною тіста і защипайте краю. Змастіть пиріг яйцем і зробіть гострим ножем насічки у вигляді будь-якого орнаменту.

Пиріг повинен постояти при кімнатній температурі 30 хвилин. Готують пиріг в розігрітій до 200 градусів духовці близько 10 хвилин, потім ставлять меншу температуру і тримають ще близько 5 хвилин.
 
Начинка з щавлю для млинців


Інгредієнти:

  • Щавель300 г
  • Плавлений сир200 г
  • Сметана3 ст. л.
  • Варені яйця3 шт.
  • Укроппучок
  • Вершкове маслодля смаження
  • Сіль, перецьсмак
 

Спосіб приготування

Дрібно нарубаєте зелень і змішати з плавленим сиром, додайте терті варені яйця, сіль і перець за смаком. Щавель наріжте і швидко потушкуйте на вершковому маслі. Додайте його в сирну масу, покладіть в неї сметану і добре перемішайте.

 
Соус з щавлю


Інгредієнти:

  • Щавель1 пучок
  • Жирна сметана200 г
  • Вершкове масло2 ст. л.
  • Борошно1 ст. л.
  • Ріпчасту цибулю1 шт.
  • Сіль, перець за смаком
 

Спосіб приготування

Відваріть щавель в киплячій воді близько 20 секунд, остудіть, додайте цукор і сіль за смаком і подрібніть в блендері. Обсмажте подрібнену цибулю на вершковому олії, попередньо присипавши його борошном. Додайте готовий цибулю до щавелю, влийте сметану і доведіть соус до кипіння. Такий соус добре підходить як до м’яса, так і до риби.

 
Пюре з щавлю


Інгредієнти:

  • Щавель1 кг
  • Сметана250 г
  • Цукор1 ст. л.
  • Борошно2 ч. л.
  • Сіль1 ч. л.
 

Спосіб приготування

Щавель припустіть і перетріть через сито (можна подрібнити в блендері). Борошно обсмажте і додайте в щавлеве пюре. Туди ж додайте сметану, посоліть, додайте цукор, перемішайте і прогрійте перед подачею.