Вживання кави може знизити ризик передчасної смерті для людей із хронічною хворобою нирок.

Такий результат отримали португальські вчені після 12 років досліджень. У ньому брали участь майже 5 тис. осіб, які страждали від ниркової недостатності.

Медики оцінювали щоденний рівень кофеїну що міститься в каві, чаї та інших безалкогольних напоях, а також контролювали стан здоров’я добровольців, реєструючи всі випадки смерті.

За даними вчених, ті, хто отримував 213 г кофеїну на добу, зменшили ризик передчасної смерті на 22% порівняно з тими, хто вживав менш як 28,2 мг кофеїну на добу. Ризик смерті знизився на 26% у тих добровольців, які отримували в середньому 103 мг кофеїну.

Зелена кава швидше допомагає схуднути, ніж чорна. Науковці провели дослідження з 30 добровольцями із зайвою вагою, за якими спостерігали 12 тижнів. Половина вживала звичайну каву, а друга половина – збагачену 200 мг екстракту зелених кавових зерен. В обох групах харчування не змінювалося, як і режим фізичних навантажень.